skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 1 литър и половина прясно мляко
- 500 милилитра вода
- сол според вкуса
- 300 грама сварено, почистено шкембе
- 1 настърган морков
- 30 грама краве масло за запръжка
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 1 глава чесън и оцет на вкус за подправяне
- стрити люти чушки по желание
Начин на приготвяне:
В тенджера смесете млякото и водата, подправете със сол и добавете нарязаното ситно шкембе. Оставете течността да заври, а през това време сгорещете маслото и запържете настърганите моркови. Отцедете оцветената мазнина, премахнете зеленчука и сгорещете отново. Запържете брашното докато се разтвори. Към тази смес прибавете 1-2 черпака от чорбата и разбъркайте до еднородност. Налейте бульона към чорбата, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън за още 10 минути. През това време обелете чесъна, пресовайте скилидките и ги смесете с оцет. Поднесете шкембе чорбата гореща, гарнирайте я с чесновата смес и чили по желание. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама сурови свински уши
- сол и червен пушен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка зехтин
- сок от един лимон
- 2 супени лъжици сос барбекю
- 30 милилитра червено вино
Начин на приготвяне:
Сварете ушите, почистете и ги охладете. Нарежете на тънки ивици и запържете в зехтина. Подправете със сок от лимон, сол и червен пушен пипер. Той придава чудесен вкус и аромат на всяко ястие, приготвено с или без месо. Разбъркайте ушите и налейте виното. Задушете за 30 минути на тих огън, накрая прибавете барбекю соса. Поднесете мезето топло, гарнирано с резенче лимон. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 1/2 салата айсберг
- 1 или 2 главички червено цвекло
- сок от половин лимон
- сол на вкус
- зехтин на вкус
- стръкчета магданоз за украса
Начин на приготвяне:
Нарежете айсберга на ивички, както режете зеле за салата и го сложете в купа. Обелете и настържете цвеклото, добавете го към зеленчука и подправете със солта, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте, украсете с резенче лимон и магданоз. Охладете и поднесете! Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама кори за баница
- 200 грама натрошено сирене
- 100 грама масло, разтопено
- 1-2 супени лъжици олио
- 4 яйца
- 200 грама кисело мляко
- 80 милилитра бира
- Щипка захар
- Щипка сол
- късмети
Начин на приготвяне:
Корите се разстилат две по две и се намазват с масло, смесено с олио. Всеки лист се поръсва със сирене и се завива на руло. Свива се от единия край към другия, така че да се получи розичка. По същият начин де приготвят останалите кори, подреждат се едни до други в намаслена тава. Яйцата се чукват в купа, добавя се солта и захарта, разбиват се до еднородност. Прибавят се бирата, разбърква се и накрая киселото мляко. Баницата се намазва старателно с останалото масло и се залива с млечната смес. Фурната се загрява на 190 градуса, отгоре и отдолу и баницата се изпича за 40 минути. След готовност се напръсква със студена вода и се завива. Като изстине се забождат късмети на всяка розичка. Приготвена по този начин, баницата не се нуждае от разрязване с нож. Лесно и удобно се разчупва. Добър апетит!