skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти:
- 400 грама фини точени кори, може и домашно
- 120 грама разтопено масло за намазване
- 200 грама натрошено сирене
- 2 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици кисело мляко
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 и 1/2 чаена лъжичка сол
- 30 милилитра газирана вода
- олио за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Корите се разстилат две по две, като втортата кора, вътрешната, се накъсва ситно и се напръсква с масло. Отгоре се разпределя от сиренето и се завива на нестегнато руло. Всички рула се навиват във формата на охлюви и се подреждат в намазана с олио тава. Отгоре се глазират с останалото масло. В купа се разбиват яйцата, добавя се млякото, солта, захарта, брашното и водата. Сместа се разбърква до хомогенност и се разпределя върху всяко охлювче. Фурната се загрява на 180 градуса, запичат се в началото 15 минути само отдолу, след което градусите се увеличават на 200 и процесът на печене продължава около 20 минути, по средата на фурната. След готовност охлювите се напръскват със студена вода или се намазват с масло и се завиват за 20 минути с чиста кърпа. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 2 почистени скумрии
- 100 грама замразени скариди
- 1 глава лук
- 1-2 супени лъжици олио или зехтин
- 4 обелени и настъргани зрели домата
- 200 грама сварен боб
- 250 грама царевица от консерва
- 2-3 нарязани кисели краставички
- 2-3 дафинови листа
- сол, черен пипер, червен пипер на вкус
- нарязан пресен копър и магданоз на вкус
- 30 милилитра червено вино
- 1/2 чаена лъжичка сушен девесил
Начин на приготвяне:
Скумриите се нарязват на порции и се слагат в купа. Добавят се девесила, копъра и магданоза. Разбърква се, налива се виното и рибата се оставя за час на хладно. През това време олиото се сгорещява в тенджера и се запържва лука, заедно с доматите и царевицата. Прибавя се бобът, киселите краставички, дафиновите листенца и подправките. Разбърква се, след 10 минути сосът се пресипва в тава и се прибавят рибата и скаридите. Фурната се загрява на 180 градуса, ястието се покрива с алуминиево фолио, за да не пръска и се запича за 40 минути. Поръсва се с нарязани пресни копър, магданоз или други подправки по избор. Добър апетит!
Необходими продукти:
- 400 грама брашно
- 2 яйца
- около 200 милилитра хладка вода
- 1 чаена лъжица оцет
- 1 чаена лъжичка и половина сол
- 1/2 чаена лъжичка захар
- 2 супени лъжици олио
- натрошено сирене
- 50 грама разтопено масло
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, прибавят се солта и захарта. Разбърква се, добавят се олиото, оцета и водата. Брашното се пресява, замесва се тесто и се разделя на равни части.
Разточват се, намазват се с масло, поръсват се със сирене и се навиват на рула. Подреждат се в намазана с олио тава, завивайки всяко руло едно до друго, така че да придобие формата на охлюв.
Баницата се намазва с останалото масло и се изпича в загрята на 190 градуса фурна за 30 минути.
Напръсква се със студена вода и се покрива с чиста влажна кърпа. Поднася се топла, добър апетит!
Необходими продукти:
- 500 грама нарязано прясно зеле
- 2 зрели домата, обелени и нарязани
- 2 дафинови листа
- 2 супени лъжици олио за запържване
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1/2 чаена чаша ориз
- 300 милилитра вода
- сол, черен пипер на вкус
- 2 нарязани бутчета
- 1 нарязан ситно лимон
- 1 супена лъжица доматено пюре
Начин на приготвяне:
В тенджера се налива олиото, сгорещява се и се запържва зелето, докато омекне. Добавя се нарязаното на порции пилешко. Прибавят се доматите, ориза и се подправя със сол, черен пипер, червен пипер, доматено пюре. Ястието се разбърква, налива се водата, добавя се нарязаният ситно лимон и дафиновият лист. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън до готовност (40 минути).
Необходими продукти:
- 2 пилешки бутчета, нарязани на порции
- 1 глава лук, нарязана ситно
- 1 настърган морков
- 500 грама зрели домати, обелени
- 10 грама захар
- сол, черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- няколко стръка пресен магданоз
- 50 милилитра червено вино
- 100 грама ситни цели печурки
- 3 обелени и нарязани на кубчета картофа
- 1 червена чушка, нарязана ситно
- зехтин за запръжка
Начин на приготвяне:
Месото се измива, подсушава и запържва в сгорещен зехтин. Отцежда се и се оставя настрана. В същата мазнина се запържват лука, чушката, морковите, доматите и се подправя със захарта, солта, черния пипер и червения пипер. Налива се виното, добавят се печурките, картофите и месото.Наливат се около 150 милилитра вода и ястието се оставя да къкри на слаб огън за час. Подправя се с нарязан пресен магданоз. Добър апетит!