RSS

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Сладкиш с млечен крем, боровинково сладко и орехи




Необходими продукти: 


  • 4 броя яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар 
  • 1/2 ч.ч олио
  • 2  ч.ч. брашно 
  • 1 ч.ч кисело мляко 
  • 10 г бакпулвер
  • 5 г ванилия


за крема: 

  • 500 мл прясно мляко 
  • 1-2 жълтъка
  • 1-2 с.л. захар
  • 60 г масло
  • 100 г смлени орехи
  • 1-2 с.л сладко от боровинки
  • 3-4 с.л брашно


Начин на приготвяне:

В подходяща по-дълбока купа изсипваме сухите съставки. Разбиваме яйцата много добре, заедно със захарта. Към тях добавяме киселото мляко и олиото, след което разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Бъркаме с дървена бъркалка. Половината от тази смес се разпределя в застлана с хартия за печене форма, може и тавичка. Изпича се на долен реотан във фурна, загрята на 180 градуса. Докато чакаме първия ни блат да се изпече, можем да приготвим крема : 350 мл от прясното мляко, смесено със захарта завират на слаб огън. През това време се разбиват жълтъците. Останалото мляко се смесва с брашното и се разбърква.Прибавят се и разбитите жълтъци. Тази смес се налива на тънка струйка към вече заврялото мляко. Кремът трябва бавно да се сгъстява. Когато е готов се добавя маслото. След като поизстине, към крема се добавят смлените орехи. След като блатът се изпече, се изважда от фурната и се намазва равномерно със сладкото от боровинки. Сладкишът може да се приготви и без крем, само със сладко по Ваш избор или обратното. В случая, аз съм използвала и сладко, и крем, защото така го предпочитаме. След сладкото, разпределяме крема върху него и добавяме останалата смес за втория блат. Този път изпичаме само на горен реотан във фурната ( 180 градуса), около 30 минути. Проверяваме дали е готов със суха клечка. Сладкишът се оставя да изстине, след което може да се украси с пудра захар. Разрязва се и се сервира. Разкошен е! Добър апетит!


неделя, 30 октомври 2016 г.

Пилешка яхния с гъби, картофки и зелен боб


Необходими продукти:


  • 1-2 броя пилешки бутчета 
  • 4-5 броя картофи 
  • 200 г ситни гъби печурки
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1-2 по-меки домата
  • 250-300 г зелен боб
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 стръкчета магданоз и копър
  • няколко листенца кервиз 
  • стрити люти чушки по желание
  • 2-3 с.л олио 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • около 500-700 мл вода и 50 мл червено вино

Начин на приготвяне:




Зеленият боб се измива, почиства, нарязва и попарва. След това се отцежда от водата и се оставя встрани. Пилешките бутчета може да се сварят предварително и да се обезкостят, а бульонът от тях да запазите вместо вода. Аз съм използвала сурови, нарязани на парченца. В подходяща по-голяма тенджера запържваме нарязан на ситно лук и парчетата пилешко месо. Добавяме към тях нарязан на кубчета морков, настърганите домати, скилидките чесън и измитите печурки - цели. Разбъркваме. Картофите се обелват предварително и се нарязват на кубчета. Добавят се към сместа. Прибавяме и попарения зелен боб. Отново разбъркваме сместа добре. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер на вкус. Прибавяме скълцаните зелени подправки и наливаме водата (бульона) и виното. Оставяме яхнийката да къкри на слаб огън за около час. Ако решите да сгъстите яхнията, може да използвате няколко сварени и намачкани с вилица картофа. Към тях прибавяте част от сосчето и разбърквате до хомогенност. Връщате сместа към яхнията и отново разбърквате. Поднасяме ястието топло, поръсено със скълцани пресни подправки по избор или стрити люти чушлета. Аз използвах и двете! Добър апетит! 


петък, 28 октомври 2016 г.

Домашен суджук (наденица) в марля


Нямам търпение да споделя с Вас резултата от изпитаната рецепта за домашен суджук в марля на Дзверски вкусно . Отново се доверих на уменията му в кулинарията, реших, опитах и резултатът е завиден.
Рецептата е много лесна за изпълнение, а крайният продукт - повече от примамлив. Каймата, която използвах е болярска - с подправки и ситно нарязани леко люти чушки. По желание може да се омеси с подправки за суджук, чубрица, мащерка и други.

Необходими продукти : 

  • 1 кг кайма ( според желаното количесто)
  • подправки за овалване по избор
  • няколко парчета марля
  • здрави конци 


Начин на приготвяне:

Каймата се омесва и се оставя на хладно за 12 часа. След това от нея се оформят суджуците, с леко влажни ръце. Всеки от тях се овалва добре в смес от подправки, според вкуса. Аз използвах ситно нарязани сушени люти чушки, червен пипер, чубрица, малко сол, чесън на прах и риган. Марлята се нарязва на части, с големина такава, че парчетата кайма да се обвият добре. В края на всяко парченце марля се понаръсва още малко с подправките. Всеки оформен суджук се навива на стегнато руло и се завързва добре с конците. За да държи формата си е добре да се овърже и през средата - на няколко места. По същия начин процедираме и с останалите суджуци. Закачат се на проветриво място. След седмица или две, в зависимост от това как ги харесвате и от времето, са готови. Този тук, на снимката - е първият, който отвихме и опитахме! Страхотен! Да ви е сладко мезето ! 

Вижте рецептата на Дзерски вкусно - тук

понеделник, 24 октомври 2016 г.

Редена мусака





Необходими продукти:



  • 500 г кайма
  • 500 г картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1-2 бр.по-меки домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 




за заливката:


  • 2  яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 2-3 с.л. брашно



Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и морков. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се сваля от котлона и се оставя встрани. Картофите се обелват, измиват и подсушават. Нарязват се на шайби. С половината от тях се покрива плътно дъното на подмазнена тава. Плънката се разпределя отгоре и върху нея се нареждат останалите картофи. Налива се малко топла вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с киселото мляко. Прибавя се брашното. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко. Добър апетит!



събота, 22 октомври 2016 г.

Баница на розички с масло и сирене







Необходими продукти : 


1 пакет кори за баница 
200-300 г натрошено сирене 
100-150 мл лимонада
200-250 г кисело мляко 
60 г масло 
3 яйца + още 2 за заливката
олио  


Начин на приготвяне: 



Намазваме с олио подходяща тава. Аз използвах форма за торта. Яйцата се разбиват и се смесват с натрошеното сирене. Маслото се разтапя. Корите за баница се разстилат, вземат се две по две. Върху тях се разпределя от плънката, поръсва се с масло и се навива на руло. Полученото руло се навива на розичка и се подрежда в подмазнената тава. По същия начин се прави и с останалите кори. След като наредим всички розички, намазваме с останалото масло и правим заливката за баницата. Разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и лимонадата. Разбъркваме. Баницата се залива със сместа и се изпича до готовност в предварително загрята фурна. След изпичането се напръсква със студена вода и се завива. Поднася се топла. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...