RSS

вторник, 11 октомври 2016 г.

Картофена салата със сирене и зелени подправки




Необходими продукти:


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава червен лук 
  • 150 г натрошено сирене
  • сол, оцет и зехтин на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 листенца джоджен или мента
  • маслини за украса 


Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и след като поизстинат се нарязват на кубчета. Към тях се прибавят нарязан на ситно лук и натрошено сирене. Подправя се със сол и зехтин на вкус. Разбърква се леко. Магданозът и джодженът (ментата) се наситняват и се добавят към салатката. Прибавя се оцет на вкус и се разбърква. Украсява се с маслини и се поднася. Добър апетит! 


неделя, 9 октомври 2016 г.

Картофена запеканка с пилешко и царевица




Необходими продукти : 


  • 1 кг картофи 
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 500 г обезкостено пилешко месо 
  • 100- 150 мл готварска сметана
  • 100 г царевица от консерва
  • 3-4 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 ч.л риган (сух), може и пресен 
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио 


за заливката: 


  • 2 яйца 
  • 200 г кисело мляко 
  • 1-2 с.л брашно
  • олио за запръжка
  • 100-150 г настърган кашкавал 


Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в подмазнена тава, така че да покрият плътно дъното й. Подправя се със сол, черен пипер на вкус и малко риган. Останалата част от картофите ще подредим след като разпределим плънката. За нея ще запържим нарязан на ситно лук. Добавяме обелен и настърган на ситно ренде морков. Разбъркваме и прибавяме нарязано на ситно пилешко месо. След като се позапържи, се прибавя царевицата. Разбърква се и се подправя със скълцаните пресни подправки, сол и черен пипер на вкус. Прибавя се сметаната. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути. След това плънката се разпределя върху картофите. Покрива се с останалата част от тях. Поръсва се с малко олио и риган. Налива се малко вода ( около 150 мл). Тавичката се покрива с алуминиево фолио. Ястието се запича в загрята фурна на 200 градуса до готовност на картофите. През това време можем да направим заливката. Яйцата се разбиват с киселото мляко до хомогенност. В загрято олио запържваме брашното и наливаме на тънка струйка яйчната смес. Разбъркваме докато сместа се посгъсти. Сваляме от котлона и оставяме встрани. След готовност на запеканката, изваждаме ястието и го поръсваме с настъргания кашкавал, а след това го заливаме равномерно със соса. Запичаме без фолио, на горен реотан, до получаването на златиста коричка. Сервираме топло! Добър апетит!


вторник, 4 октомври 2016 г.

Руска салата с пилешко


Необходими продукти : 



  • 200 г лека майонеза 
  • 500 г сварени картофи
  • 150г пилешко месо
  • 2 бр. сварени моркови
  • 100 г размразен грах
  • 2-3 бр.кисели краставички
  • 2 сварени яйца


Начин на приготвяне: 

Картофите, морковите и краставичките се нарязват на ситно. Добавя се грахът и накъсаното на конци пилешко месо. Подправя се на вкус със сол, а по желание може да се подправи и с малко смлян черен пипер. Яйцата се настъргват на ситно ренде, добавя се майонезата и се разбърква добре. Салатата се сервира студена, а украсата може да взаимствате от снимките. Добър апетит! 



събота, 24 септември 2016 г.

Салата с кьопоолу, домат и сирене


 


Необходими продукти :

  • 1 кг патладжани 
  • 500 г червени чушки 
  • 1-2 домата 
  • 3-4 скилидки чесън
  • сол на вкус 
  • олио и оцет 
  • отделно още 1-2 домата
  • 100 г натрошено сирене
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне:


Патладжаните, чушките и доматите се изпичат. Обелват се и се нарязват на парченца и още докато са топли се намачкват с помощта на дървено хаванче. Добавят се пресованите скилидки чесън и сол на вкус. Прибавят се около 2 с.л олио или зехтин. Кьопоолуто се разбърква добре, за да се овкуси. По желание се подправя с малко оцет. Получената смес се разпределя върху нарязан на филийки домат. Поръсва се със сиренето. Украсява се със скълцан магданоз и маслини. Сервира се студена! Добър апетит! 





четвъртък, 22 септември 2016 г.

Хрупкав домашен чипс


Необходими продукти : 


  • 2-3 картофа 
  • сол на вкус 
  • олио за пържене



Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и измиват. Подсушават се и се нарязват на фино с помощта на белачка. След като се нарежат, картофчетата се подсушават с кухненска хартия. По този начин ще получим хрупкав чипс. Посоляват се леко и се изпържват в маслена баня или фритюрник. Поднасят се след като изстинат! Идеални за студена биричка! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...