RSS

понеделник, 8 август 2016 г.

Чеснова кесадия с крема и доматки


Необходими продукти :

за питките: 

  • 2 ч.ч. фино царевично брашно
  • 1/2 ч.ч бяло брашно 
  • 1 и 1/2 ч.ч вода 
  • 1 ч.л сол 
  • 1-2 с.л олио 
  • 1-2 нарязани на филийки скилидки чесън
  • масло за намазване 


за плънката:

  • 1-2 броя домати
  • крема сирене
  • настърган кашкавал 
  • 2-3 листенца пресен босилек
  • 1-2 стръка пресен копър и магданоз

Начин на приготвяне:


Запържваме в масло нарязаните на филийки скилидки чесън, за да го ароматизират. След това ги изваждаме. Полученото ароматно масло преместваме в купичка. Брашното се смесва в подходяща купа. Към него се добавя олиото, солта и водата. Замесва се тесто. Оставя се да почине 10-15 минути, след което от него се разточват тънки питки. Намасляваме с хартиен тампон подходящ тиган или сач и изпичаме питките и от двете страни. След готовност се покриват с влажна кърпа. По същият начин правим и останалите питки. След като поизстинат малко, се намазват с помощта на четчица с останалото чесново масло. Питките се намазват с крема сирене. Добавят се резенчета домат. Поръсват се с кашкавала и със скълцаните пресни подправки. Питката се пригъва на четири части - първо на две, а след това на още две. Получените чеснови кесадии поднасяме топли със сос (салца) по избор.*Плънката може да бъде различна, според личен вкус и предпочитания : с гъби, с шунка и кашкавал, с топено сирене, с пилешко месо и царевица и други. Изборът е ваш! Добър апетит! 

събота, 6 август 2016 г.

Пилешки сърчица по селски


Необходими продукти : 


  • 500 г пилешки сърчица 
  • 3 глави лук 
  • 1 морков 
  • 2-3 броя меки домати
  • 2-3 броя червени и зелени чушки 
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за запръжка 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1-2 скилидки чесън 

Начин на приготвяне:

Пилешките сърчица се почистват, измиват се добре и се сваряват. Прецеждат се и се оставят встрани. От бульона, в който са врели, отделяме около 150 мл. В подходящ съд с капак запържваме лука, нарязан на полумесеци. Добавяме към него настърган морков и пресовани скилидки чесън. Разбъркваме. Доматите нарязваме на много ситно, а чушките на ивички. Добавяме и тях към сместа. Подправяме със сол, червен и черен пипер на вкус. Разбъркваме, за да се овкуси добре всичко. Прибавяме сърчицата и доливаме отделения по-рано бульон. Задушаваме ястието и оставяме да къкри на слаб огън. След готовност поднасяме със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 




петък, 5 август 2016 г.

Кифлички с кренвирш и сусам



Необходими продукти : 


  • 500 г брашно 
  • 1/2 кубче мая 
  • 1/2 ч.л захар
  • 1/2 ч.л сол 
  • 2 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топло мляко 
  • 2-3 кренвирша
  • 1 разбито яйце 
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:




Брашното се изсипва в купа и в средата й се прави кладенче. Маята се размива в топлото мляко. Добавя се солта и захарта. Разбърква се, след което се прибавя и зехтинът. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на части, които се разточват върху набрашнен плот. Нарязват се на ленти. Кренвиршите се разполовяват и се "обличат" с тестените лентички. Подреждат се върху тавичка, застелена с хартия за печене. Кифличките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам или чубрица. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до готовност ( около 40 минути). Сервират се топли, гарнирани с кисело мляко.


сряда, 3 август 2016 г.

Люти хапки с паста и царевица


Необходими продукти : 


  • 500 г свинско месо 
  • 2 с.л уни сос
  • 1 счукана скилидка чесън
  • 1 глава лук 
  • 1-2 с.л доматено пюре
  • 100 г царевица от консерва
  • черен пипер и кимион на вкус
  • 1 ч.л чили 
  • 50 г паста по избор 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • зехтин за запръжка 



Начин на приготвяне:


Месото се нарязва на малки кубчета. Слага се в купа и се овкусява с уни сос, скилидка чесън, черен пипер и кимион на вкус. Разбърква се добре, за да се смесят всички съставки. След това, хапките се запържват в зехтина. Към месото се прибавят нарязаният на полумесеци лук, доматеното пюре и царевицата. Разбърква се. Добавят се макарони (по избор), долива се малко вода (100мл) и се оставя да къкри на слаб огън, под капак, като се разбърква периодично. Пастата трябва да уври. Непосредствено преди сервиране, хапките се поръсват с чили и скълцан пресен магданоз. Гарнираме с люта чушка по желание ! Добър апетит! 


вторник, 2 август 2016 г.

Зеленчукова салата с паста и крутони


Необходими продукти : 



  • 150 г макарони (вид по избор)
  • 2 домата 
  • 1 краставица 
  • 1 глава лилав лук 
  • 2-3 стръка пресен босилек
  • 100 г шунка или нарязан колбас по избор
  • 1-2 с.л сладка царевица 
  • зехтин и сол на вкус 
  • 50 г крутони 
  • сирене и маслини за украса 
  • салатен дресинг по избор 



Начин на приготвяне :

Макароните се сваряват и измиват със студена вода. Отцеждат се и се отделят. В подходящи купички разпределяме на равни части нарязани на кубчета домати и поръсваме със скълцан пресен босилек. Слагаме малка част от макароните върху тях и продължаваме с нарязани кубчета краставица, нарязан на полумесеци лук и царевица. Добавяме останалата част от макароните и поръсваме с нарязания колбас и царевица. Овкусяваме със зехтин и сол на вкус. Украсяваме салатата със сирене, маслини и поръсваме с малко крутони. Гарнираме с дресинг по избор. Сервира се студена! Добър апетит! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...