RSS

четвъртък, 14 юли 2016 г.

Доматена салата с босилек и маслини


Необходими продукти : 


  • 3-4 броя домати 
  • 2-3 листа пресен босилек 
  • 1-2 стръкчета магданоз
  • 1-2 краставици (по желание)
  • 1 глава стар лук 
  • зехтин и сол на вкус
  • 150 г сирене тип "Дунавия"
  • маслини за украса 



Начин на приготвяне: 

Доматите се измиват, подсушават и нарязват на кубчета. Слагат се в подходяща чиния или купа. Към тях се добавя скълцаният лук. Листата босилек се накъсват на ситно и се добавят към доматите. Добавят се наситнен магданоз и нарязана краставица. Зеленчуците се подправят със зехтин и сол на вкус. Разбърква се. Отстрани салатата се декорира с топченца, оформени от сирене и с маслини. Добър апетит!



четвъртък, 7 юли 2016 г.

Миш-маш


Необходими продукти :



  • 2 глави лук
  • 3-4 чушки
  • 1 настърган морков
  • 2-3 по-меки домата 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 100 г сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • олио за пържене
  • 2-3 броя яйца 



Начин на приготвяне : 

Лукът се запържва в малко сгорещено олио, разбърква се и към него се прибавят изчистените и нарязани чушки. Доматите се обелват и наситняват, прибавят се към сместа. Подправя се със червения, черния пипер и сол на вкус. Разбърква се. Добавя се и настърганият морков. По желание може да добавите колбас. Оставя се на слаб огън за 15-20 минути. След това се добавят яйцата и част от сиренето. Разбърква се енергично и по-продължително, около 3-4 минути. Миш-машът се сервира топъл, поръсен с настъргано сирене и  скълцан пресен магданоз. Добър апетит!




сряда, 6 юли 2016 г.

Пълнена печена скумрия на фурна




Необходими продукти : 

  • 2-3 броя риба скумрия 
  • 1 глава лилав лук 
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1-2 листенца босилек
  • 1-2 стръка пресен лук 
  • прясно смлян черен пипер
  • подправки за риба по избор
  • зехтин за поръсване
  • 1 лимон 
  • 1 домат 
  • 1 чушка 

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства много добре и се измива. Подсушава се. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Всяка скумрия се пълни с нарязан на ситно зелен лук, шайби лилав лук, резени домат, чушка и лимон. Подрежда се в подходящо за печене плато или тава. Полива се със зехтин и се поръсва със скълцан пресен магданоз и листенца босилек. Може да използвате други подправки за риба по избор. Рибата се изпича в предварително загрята фурна, на 200 градуса около 30-40 минути. По време на печенето може да се извади един-два пъти и да се поръси с прясно изцеден лимонов сок. Сервира се топла с гарнитура по избор - картофена салата, зеле и моркови и др. Добър апетит! 


вторник, 5 юли 2016 г.

Пилешки дробчета по селски


Необходими продукти : 


  • 500 г пилешки дробчета
  • 2 глави лук 
  • 2-3 по-меки домата 
  • 2 чушки 
  • 1 морков 
  • 30 мл вино 
  • черен пипер и сол на вкус
  • 1 ч.л червен пипер 
  • 1-2 листа дафинов лист 
  • 1-2 зрънца бахар 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио за запръжка
  • 2-3 с.л брашно 


Начин на приготвяне: 


Дробчетата се измиват и почистват. Накисват се в малко винен оцет, вода и сол за поне 30 минути. По този начин стават крехки и не пръскат при запържване. След това се изплакват, подсушават се и се нарязват на по-малки парченца. Набрашняват се и се запържват добре в малко олио. След това се изваждат и прецеждат върху кухненско руло. В друг, по-дълбок съд, запържваме нарязан на полумесеци лук. След него добавяме настърган морков, разбъркваме и слагаме нарязаните на ситно домати и чушки. Подправяме със червен, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме. Добавяме виното, дафиновия лист и зрънцата бахар. Прибавяме накрая дробчетата и оставяме да къкри на слаб огън, под капак. По този начин дробчетата остават цели. След готовност, сервираме топли, поръсени със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

петък, 1 юли 2016 г.

Яхния с пилешки крилца, грах и картофи


Необходими продукти  :


  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 1 по-мек домат 
  • 500 г картофи 
  • 500 г пилешки крилца 
  • 50 мл тъмна бира 
  • 1-2 ч.л червен пипер 
  • сол, черен пипер на вкус 
  • 3-4 стръка пресен копър и магданоз
  • 1-2 скилидки чесън 
  • 400 г млечен грах от консерва 
  • олио за запръжка 



Начин на приготвяне: 



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио, заедно с обеления и настърган морков. След това се добавят нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се. Крилцата се почистват, измиват и нарязват на порции. Добавят се към ястието. Разбърква се отново. След като се запържи всичко се добавя и наситненият домат и скилидките чесън. Накрая прибавяме граха. Ястието се овкусява със сол, червен и черен пипер на вкус. Добавяме бирата и малко вода. Оставяме да ври на слаб огън до готовност. Преди да махнем от котлона, поръсваме със скълцан пресен копър и магданоз. Добър апетит! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...