RSS

сряда, 8 юни 2016 г.

Салата от талиатели с див чесън и сурими



Необходими продукти :


  • 500 г талиатели с див чесън
  • 200 г лека майонеза
  • сок от половин лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150 г сурими 
  • маслини за украса 
  • листа пресен магданоз

Начин на приготвяне: 

Пастата се сварява в подсолена вода, след което се прецежда през гевгир и се слага в голяма купа. Към нея се добавя майонезата, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Суримите се нарязват и добавят към талиателите. Разбърква се и се оставя да се охлади поне за 30 минути. Декорирате по вкус и въображение. Аз използвах платовидна чиния, в която обърнах купата  и украсих с роза от домат, маслини, магданоз и краставица. Опитайте. Добър апетит!

понеделник, 6 юни 2016 г.

Мини пици на охлювчета


Необходими продукти : 

за тестото :

  • 500 г брашно 
  • 1/2 кубче жива мая 
  • 1/2 ч.л захар
  • 1/2 ч.л сол 
  • 2-3 с.л зехтин 
  • 1 ч.ч топла вода 


за плънката:

  • 3-4 с.л доматено пюре
  • риган, босилек, чубрица - на вкус
  • колбаси по избор
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 100 г топено сирене 
  • 100 г мариновани печурки
  • ситно скълцани маслини 



Начин на приготвяне:



Брашното се пресява в голям съд. По средата правим кладенче. Маята се размива в топлата вода. Към нея се добавят солта, захарта и зехтинът. Разбърква се. Сместа се изсипва при брашното и се замесва тесто. Оставя се да втаса. След това тестото се разточва в правоъгълна форма, с дебелина около 4-5 милиметра. Доматеното пюре се смесва с риган, босилек и чубрица. Готовата кора се намазва със сместа. Отгоре се нарежда нарязан на ситно колбас ( по ваш избор), топено сирене, скълцани маслини, гъби и кашкавал. След това внимателно навиваме на руло. Разрязваме го на равни части и получените "завъртулки" подреждаме в застлана с хартия за печене тава. Получените охлювчета изпичаме в загрята на 180 градуса фурна - до готовност. Сервират се топлички със сос по избор. Добър апетит!



Гювечета с кълцана наденица, картофи и топено сирене



Необходими продукти за 2 броя:


  • 500 г кълцана сурова наденица
  • 500 г картофи 
  • 1-2 глави лук 
  • 1 домат
  • 1 чушка
  • 100 г топено сирене
  • 1 ч.л чубрица 
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 2 яйца 

Начин на приготвяне:

Наденичката се нарязва на ситно и се запържва в малко мазнина. След това към нея се добавя лукът, нарязан на шайби и нарязаната чушка. Разбърква се. Картофите се обелват, измиват и нарязват на ситно. Добавят се към наденицата и лука. Овкусява се със сол, чубрица и черен пипер на вкус. Сместа се задушава за около 10-15 минути, след което се разпределя в гювечетата. Добавят се топеното сирене и няколко фини резенчета домат отгоре. Поръсва се със скълцан пресен магданоз и се чукват яйцата.Гювечетата се запичат под капак в предварително загрята фурна за около 30 минути. Добър апетит!

петък, 3 юни 2016 г.

Мини мусакички в гювечета


Необходими продукти за две гювечета: 


  • 300 г кайма
  • 400 г картофи
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 по-мек домат
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 





За заливката:

  • 2  яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2-3 с.л. брашно








Начин на приготвяне:



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганият домат, морков и нарязаните на кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се разбърква и разпределя в гювечета. Налива се 1-2 с.л вода. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 30-35 минути. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с киселото мляко. Прибавя се брашното. Разбърква се. Гювечетата се изваждат от фурната, махат се капачетата и се заливат с разпределената по равно заливка. Връщат се във фурната, докато се запекат. Поднасят се с кисело мляко. Добър апетит!

сряда, 1 юни 2016 г.

Пържени цели пресни картофки и цаца


Необходими продукти : 


  • 500 пресни дребни картофи
  • 500 г цаца ( копърка, шпрот или друга дребна риба)
  • 2 с.л царевично брашно
  • 1 с.л бяло брашно 
  • олио за пържене 
  • сол на вкус
  • 1 лимон 



Начин на приготвяне:

Картофите се измиват и подсушават. Пържат се цели в тиган или тенджера с капак. Отцеждат се от излишната мазнина върху кухненско руло. След това се посоляват на вкус. В същото олио пържим и рибката. В купа смесваме брашната и разбъркваме. Добавяме рибата и овалваме с въртеливи движения на купата. Пресипваме всичко през сито и изтръскваме добре, за да падне излишното брашно. Пържим веднага в добре сгорещеното олио. Отцеждаме отново върху кухненско руло и сервираме при картофките. Рибата подправяме с лимонов сок, а от кората му по желание може да направим розичка. Супер добре върви с чашка ледено студена бира! Добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...