RSS

петък, 15 април 2016 г.

Пица с ролца от раци, луканков салам и зеленчуци


Необходими продукти : 


за тестото:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 150-200 мл топла вода 
  • 2-3 с.л зехтин

за плънката:

  • доматено пюре 
  • риган, босилек, чубрица 
  • 200 г пресни нарязани печурки
  • 60 г сладка царевица от консерва
  • 1-2 пресни червени чушки
  • 3-4 броя ролца от раци 
  • 150 г луканков салам
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 100 г настъргано сирене
  • 5-6 черни обезкостени маслини

Начин на приготвяне : 


Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря във водата.Към нея се прибавят захарта, солта и зехтинът. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - нарязаните печурки, нарязаните чушки, царевицата, луканковият салам, нарязаните ролца от раци,настърганото сирене и кашкавал. Добавяме най-накрая маслините. Поръсваме със скълцан пресен магданоз ( по желание ). Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !


четвъртък, 14 април 2016 г.

Пилешки картофени кюфтенца с крема и зелени подправки


Необходими продукти : 




















  • 500 г картофи 
  • 125 г крема сирене
  • 1 глава лук 
  • черен пипер и кимион на вкус
  • сол на вкус 
  • 200 г лека майонеза 
  • 200-300 г пилешко филе 
  • 1/2 с.л масло 
  • 2-3 стръка пресен лук 
  • 3-4 стръка копър
  • 4-5 стръка магданоз
  • лимонов сок на вкус
  • брашно за овалване ( бяло и царевично)
  • олио за пържене 


Начин на приготвяне: 

Картофите се сваряват. След това се обелват и намачкват в дълбока купа. Към тях се добавя настърганата глава лук, черен пипер, кимион, сол на вкус. Разбърква се. Добавя се крема сиренето и скълцаните пресни подправки. В тиган разтапяме маслото и запържваме пилешкото филе. Отцеждаме го върху кухненско руло. След като поизстине малко се накъсва на ситно в сместа с картофите и крема сиренето. Разбърква се. Добавя се майонезата и лимонов сок на вкус. Размесва се добре  с ръце. След това от получената смес оформяме кюфтенца, които овалваме в смес от бяло и царевично брашно. Пържим в сгорещено олио до златиста коричка. Ако искате може да отцедите върху кухненско руло кюфтетата, Сервират се топли с млечен сос или сос по избор. Добър апетит!

сряда, 13 април 2016 г.

Домашен сладолед с ягоди и карамелов сироп

Толкова лесен сладолед, буквално се прави за броени минути, еееее, малко повече се чака докато си стегне, но пък си струва чакането. След това се наслаждавате на лека, пухкава и топяща се консистенция с вкус на карамел и за разкош - ягоди ! 


Необходими продукти :


  • 500 г сладкарска сметана
  • 200 г пресни ягоди
  • 300 г бонбони "Карамел Му"



Начин на приготвяне: 



В подходяща купа разбиваме много добре 400 мл от сметаната. Другите 100 мл изсипваме в друга купа, към която добавяме карамелените бонбони. Разтапяме ги на микровълнова фурна за 2-3 минути, като разбъркваме периодично. След това получената смес се разбърква до пълна хомогенност, оставя се да се охлади. След като поизстине, половината от сместа се добавя към сметаната и се разбива отново, докато се смесят двата продукта. Към сметановата смес добавяме почистените, измити и нарязани пресни ягоди. Разбъркваме внимателно и изсипваме сладоледа в кутия с капак. Заливаме с останалата част от карамела. Преди да сложим капака на кутията, слагаме стреч фолио. Прибираме във фризер за минимум 4-5 часа. Сервираме, гарниран по желание. Аз използвах пресни ягоди ! Да ви е сладко !

вторник, 12 април 2016 г.

Месеница с бейби кренвиршчета и сирене


Необходими продукти : 



  • 1 кг брашно 
  • 42 г мая 
  • 1 ч.ч топло прясно мляко 
  • 100 мл топла вода 
  • 1/2 ч.ч олио 
  • 1 и 1/2 с.л сол 
  • 1-2 щипки захар 
  • 2 яйца 
  • 7-8 броя бейби кренвирша 
  • 200 г сирене 
  • олио за намазване 
  • 1 жълтък 
  • 10 г сусам 
  • 5 г ким 

Начин на приготвяне : 

Брашното се изсипва в голяма купа, а по средата се прави кладенче. Маята се размива с топлото прясно мляко и водата. Добавя се захарта и солта. Разбърква се. Яйцата се разбиват, смесват се с олиото и маята. Сместа се добавя към брашното и се замесва тесто. Омесва се добре върху намазнен плот. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се разделя на 2 части. От едната част се разточват топки и се нарязват ленти. Може да използвате обикновени кренвирши, нарязани на две части. Всяка част се завива в тестени лентички и се нарежда в намазнена тава. От останалото тесто се разточват триъгълници, в чиито по-широк край се слага сирене и се завива на кифличка. Подреждат се в тавата. Ако остане тесто може да се направят малки тестени топчици, които да се наредят помежду кифличките. Получената месеница намазваме с разбит жълтък и поръсваме с ким и сусам. Това е мой избор, може да използвате каквито семена желаете. Месеницата печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, около 30-35 минути. След изваждането от фурната я напръскваме със студена вода и завиваме с влажна кърпа. Сервираме топличка! Добър апетит! 





понеделник, 11 април 2016 г.

Домашен сладолед с шоколад, бисквитки и карамел лакта


Необходими продукти  :

  • 300 мл подсладено кондензирано мляко
  • 100-150 г черен шоколад 
  • 3-4 с.л какао на прах 
  • 500 мл сладкарска сметана 
  • кората на един портокал 
  • 100 г натрошени бисквитки
  • 100 г бонбони "Лакта"

Начин на приготвяне : 

Шоколадът и бонбоните се смесват и разтапят на водна баня. Оставя се да се поохлади, след което към сместа се добавят портокаловите корички. След това се разбива сметаната. Кондензираното мляко се смесва с какаото и с охладената смес. Разбива се за кратко с миксер, колкото да се смесят съставките. Получената смес се изсипва при разбитата сметана и се разбърква до пълна хомогенност. Добавят се натрошените бисквитки и се разбърква отново. Получената смес изсипваме с подходящ съд (кутия) с капак, като слагаме прозрачно стреч фолио преди да я затворим. Оставяме сладоледа да стегне във фризера поне за 5-6 часа. След това сервираме и гарнираме според вкуса ни. Добър апетит! 
Тази страхотна идея е адаптирана рецепта на Ваня Джорджевич от тук ! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...