RSS

петък, 15 януари 2016 г.

Домашна пица с гъбки, луканка и топено сирене

Необходими продукти :




за тестото:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 150-200 мл топла вода 
  • 2-3 с.л зехтин




за плънката:

  • доматено пюре 
  • риган, босилек, чубрица 
  • 200 г пресни нарязани печурки
  • 60 г сладка царевица от консерва
  • 2-3 кисели краставички 
  • 50-60 г топено сирене 
  • 1 кренвирш 
  • 150 г луканка
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150 г настърган кашкавал 
  • 5-6 черни обезкостени маслини



Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря във водата.Към нея се прибавят захарта, солта и зехтинът. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - нарязаните печурки, царевицата, луканката, нарязаният кренвирш, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните кисели краставички, топено сирене и кашкавалът. Поръсваме със скълцан пресен магданоз. Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Картофена салата с майонеза и зелени подправки

Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 1 връзка пресен лук 
  • 1 глава червен лук 
  • 2-3 стръка пресен копър
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • сол и черен пипер на вкус
  • сок от половин лимон 
  • 200 г майонеза 
  • маслини  и царевица за украса 



Начин на приготвяне: 

Картофите се сваряват, обелват и след като поизстинат се нарязват в подходяща купа. Към тях се прибавят скълцаните пресни подправки, пресен и червен лук. Добавят се сол и черен пипер на вкус, сок от лимон и се разбърква добре. Към сместа се прибавя майонезата и отново се разбърква. Украсява се с маслините и царевицата, както е показано на снимките. Добър апетит! 

сряда, 13 януари 2016 г.

Овчарски пай - Shepherd's pie

Необходими продукти:



  • 500г овкусена кайма
  • 200г гъби печурки
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2-3 стръка копър
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 1 с. л. топено сирене
  • 1 с. л. Унисос
  • 50 мл бира 
  • чубрица на вкус
  • 100г сладка царевица
  • 100-150г настърган кашкавал
  • 100 г настъргано овче сирене



за пюрето:

  • 1 кг картофи
  • 30-40 г краве масло
  • 100 мл прясно мляко


Начин на приготвяне : 




Приготвя се картофеното пюре. Картофите се сваряват, овкусяват се със сол на вкус и се пасират. Към получената смес се добавя маслото и прясното мляко. Разбърква се добре, до получаването на гладка смес. Оставя се настрана. След това, в подходяща тенджерка се запържват скълцаният лук, настърганият морков и нарязаните гъбки. Разбърква се, след което се добавя и каймата. С помощта на телена бъркалка се раздробява на по-ситно.Добавя се бирата, унисосът, скълцаният чесън и копър, подправя се с чубрица. Отново се разбърква и към сместа се добавя и топеното сирене и царевицата, разбърква се. Сваля се от огъня и се оставя настрана. В намаслен по-голям йенски съд или тавичка се разстила половината картофено пюре, като се заглажда, а върху него се изсипва сместа с каймата. Поръсва се с настърганото овче сирене, а над него се разпределя останалата част от пюрето, като може да се шприцова, за по-интересен вид. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути. След това се изважда от фурната и се наръсва с настъргания кашкавал. Отново се връща във фурната, за да се запече кашкавалът. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Добър апетит! 

Адаптирана идейка от тук

понеделник, 11 януари 2016 г.

Свинско с гъбки и морков в сос от горчица и сметана

Необходими продукти : 



  • 1кг свинско контрафиле 
  • 200г печурки 
  • 1 глава лук 
  • 2 моркова 
  • 200мл сметана за готвене
  • 2 с.л баварска горчица 
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150мл зеленчуков бульон 
  • 30г краве масло 
  • кашкавал  (по желание)


Начин на приготвяне : 


Половината от маслото се разтапя и след като се сгорещи достатъчно в него запържваме предварително оваляното и подправено със сол, черен пипер и кимион месо. Нареждаме го в подходяща тавичка. В другата част от маслото се запържват нарязаният на полумесеци лук, морковът и гъбките. Смесваме в купичка баварската горчица и сметаната, разбъркваме до хомогенност. Брашното се размива в бульона и към него се добавят смесените горчица и сметана. Добавяме сместа към зеленчуците и разбъркваме докато се посгъсти малко. Заливаме контрафилето със соса и поръсваме със скълцан пресен магданоз. Запичаме в предварително загрята фурна до готовност - около 20-30 минути. По желание можем да поръсим с настърган кашкавал 3-4 минутки преди да извадим ястието от фурната. Добър апетит !

сряда, 6 януари 2016 г.

Млечна салата с кисели краставички и маслини

Необходими продукти :

 


  • 5-6 кисели краставички 
  • 400 г цедено кисело мляко 
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • сол на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • зехтин на вкус 
  • 2 скилидки пресован чесън 
  • 50г смлени орехи ( по желание ) 
  • 7-8 обезкостени маслини


Начин на приготвяне: 


Киселите краставички и маслините се нарязват на ситно. Слагат се в купа, към която се прибавят цеденото мляко, заквасената сметана и майонезата. Подправя се със сол и зехтин на вкус и се разбърква добре. Накрая се добавят скълцаният копър и пресован чесън. Разбърква се и се поднася студена. По желание може да се сложат смлени орехови ядки и да се украси според вкуса Ви. Добър апетит !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...