RSS

понеделник, 11 януари 2016 г.

Свинско с гъбки и морков в сос от горчица и сметана

Необходими продукти : 



  • 1кг свинско контрафиле 
  • 200г печурки 
  • 1 глава лук 
  • 2 моркова 
  • 200мл сметана за готвене
  • 2 с.л баварска горчица 
  • 2-3 с.л брашно 
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150мл зеленчуков бульон 
  • 30г краве масло 
  • кашкавал  (по желание)


Начин на приготвяне : 


Половината от маслото се разтапя и след като се сгорещи достатъчно в него запържваме предварително оваляното и подправено със сол, черен пипер и кимион месо. Нареждаме го в подходяща тавичка. В другата част от маслото се запържват нарязаният на полумесеци лук, морковът и гъбките. Смесваме в купичка баварската горчица и сметаната, разбъркваме до хомогенност. Брашното се размива в бульона и към него се добавят смесените горчица и сметана. Добавяме сместа към зеленчуците и разбъркваме докато се посгъсти малко. Заливаме контрафилето със соса и поръсваме със скълцан пресен магданоз. Запичаме в предварително загрята фурна до готовност - около 20-30 минути. По желание можем да поръсим с настърган кашкавал 3-4 минутки преди да извадим ястието от фурната. Добър апетит !

сряда, 6 януари 2016 г.

Млечна салата с кисели краставички и маслини

Необходими продукти :

 


  • 5-6 кисели краставички 
  • 400 г цедено кисело мляко 
  • 200 г майонеза 
  • 2 с.л заквасена сметана
  • сол на вкус
  • 2-3 стръка пресен копър
  • зехтин на вкус 
  • 2 скилидки пресован чесън 
  • 50г смлени орехи ( по желание ) 
  • 7-8 обезкостени маслини


Начин на приготвяне: 


Киселите краставички и маслините се нарязват на ситно. Слагат се в купа, към която се прибавят цеденото мляко, заквасената сметана и майонезата. Подправя се със сол и зехтин на вкус и се разбърква добре. Накрая се добавят скълцаният копър и пресован чесън. Разбърква се и се поднася студена. По желание може да се сложат смлени орехови ядки и да се украси според вкуса Ви. Добър апетит !

сряда, 30 декември 2015 г.

Празнично плато с домашни салати и мезенце

Необходими продукти : 



за бобената салата: 


  • 400-500г сварен бял боб
  • 1 глава червен лук 
  • 5 с.л домашна лютеница
  • 2-3 стръка пресен магданоз 
  • листенца джоджен по желание
  • сол на вкус 


за млечната салата:


  • 500-600г цедено кисело мляко 
  • 1-2 пресни краставици
  • 2-3 стръка копър
  • зехтин на вкус
  • 1-2 пресовани скилидки чесън 
  • сол на вкус 


мезенца по избор :


  • сушеница
  • луканка
  • филе и др. 



Начин на приготвяне: 

Бобената салатка:
Бобът се смесва със скълцания на ситно червен лук и магданоз. Овкусява се със сол и се разбърква. Накрая се добавя лютеницата и отново се разбърква добре. Ако решите може да добавите 1-2 листенца пресен джоджен. Оставя се настрана. 
Млечната салата: 
Краставицата се нарязва на много ситно или се настъргва на едро ренде. Слага се в подходяща купа, в която добавяме цеденото кисело мляко, скълцания копър, зехтина, чесъна и солта. Разбъркваме добре. 
Сушеницата или друг вид мезе се нарязва на фино и се оставя настрана. 
Вземаме голямо плато, в което подреждаме салатите така, както са показани на снимките или както на вас ви харесва. Декорираме отстрани с нарязаното по-рано мезенце. Може да се предложи и в по-малък индивидуален вариант, използвайте по-малка и плоска чиния. Добър апетит !

Въздушни кашкавалени соленки

Необходими продукти:






  • 250 г масло
  • 150 г кашкавал
  • 150 г сирене
  • 2 яйца
  • брашно, колкото поеме
  • сусам за поръсване



Начин на приготвяне:



Маслото се смесва с настърганите на едро 100 г от кашкавала и сиренето, заедно с 1 яйце и брашното. Замесва се тестото, което може да се използва веднага или да се остави да престои за 1 нощ в хладилника.Тестото се разточва на кора с дебелина 1/2 см и се нарязва с помощта на формички. Соленките се нареждат в намаслена или покрита с хартия за печене тава. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с малко настърган кашкавал. По желание поръсете на места със сусам. Печем в предварително загрята фурна до готовност. Да ви е сладко ! 

вторник, 29 декември 2015 г.

Пилешки бутчета с ориз и зеленчуци



Необходими продукти : 




за 4 човека: 

  • 4бр. пилешки бутчета
  • 1 глава лук 
  • 1 и 1/2 ч.ч ориз 
  • консерва микс от зеленчуци по избор
  • мазнина за пържене
  • 4 и 1/2 ч.ч бульон от пилешкото
  • сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне: 


Бутчетата се заваряват в леко подсолена вода. Бульонът се припенва и се оставя настрана. Пилешкото се прецежда, подсушава и запържва в сгорещена мазнина. Слага се в подходяща тава. В същата мазнина се запържва нарязаният на ситно лук, ориз и зеленчуците. Подправя се с черен пипер и малко сол. Сместа се разпределя около пилешкото и се доливат четири чаши и половина бульон. Ястието печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. Добър апетит !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...