RSS

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Пикантни пилешки бутчета с маслени картофки на фурна

Необходими продукти : 






  • 2-3 пилешки бутчета
  • 1 кг картофи 
  • 100 г краве масло 
  • щипка риган
  • кимион и черен пипер на вкус 
  • 50 мл бира и 2с.л олио
  • царевично брашно
  • соев сос по желание
  • подправка пикантина за пилешко месо
  • щипка лют червен пипер



Начин на приготвяне: 


Пилешките бутчета се измиват добре и се овкусяват с пикантина, черен и червен пипер, и кимион на вкус. Към тях се добавят бирата и олиото. Добре е да престоят поне 1 час така. След това, бутчетата се овалват в царевично брашно и се запържват в малко масло. Нареждат се в тавичка. Картофите се обелват, измиват и нарязват на средни по големина кубчета или филийки. Запържват се останалата част от маслото. Добавя се риганът и по желание може да се овкусят с малко соев сос. След като се позапържат в масълцето се изсипват в тавичката с бутчетата. Разбърква се добре и се запича в предварително загрята фурна до готовност.

сряда, 14 октомври 2015 г.

Мусака с кайма и картофи

Необходими продукти


 



  • 500 г кайма
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 1-2 бр.по-меки домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 2-3 стръка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за запръжка 



За заливката:

  • 2 бр. яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 2-3 с.л. брашно
  • 30мл бира 



Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и нарязаните на ситни кубчета картофи. Разбърква се и се оставя да поври така около 5-6 минути. След това сместа се слага в намазана тава, като се разбърква добре. Налива се малко топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути, докато течността се редуцира. Заливката се приготвя по следния начин: яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко и бирата. Мусаката се залива и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко и със скълцан пресен магданоз. По желание може да поднесете и няколко люти чушлета към мусакичката. Добър апетит!

вторник, 13 октомври 2015 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз в бял сос



Необходими продукти :




  • 1 кг червени чушки
  • 500г кайма ( телешка)
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 1-2 картофа ( за запушване на чушките)
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 7 с.л. брашно
  • 3 бр. жълтъци
  • щипка чубрица
  • 2-3 стъка пресен магданоз
  • сол на вкус
  • 200 г кисело мляко
  • олио за запръжка




Начин на приготвяне :


Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 500 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме кръгчета нарязан картоф. След като приключим с


всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи  запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.

сряда, 7 октомври 2015 г.

Пене Ригате със сос " Болонезе"




Необходими продукти :



  • 350г паста " Penne Rigate" 
  • 1 глава лук
  • 500г кайма
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2-3 по-меки домата
  • 4-5 с.л доматено пюре
  • 2-3 листа пресен босилек
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • щипка риган
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • олио за запръжка




Начин на приготвяне:



Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!

вторник, 6 октомври 2015 г.

Медени крилца с лимони

Необходими продукти : 





  • 1кг  пилешки крилца
  • 2 с.л разтопен мед
  • 50 мл бира 
  • 1 с.л червен пипер
  • черен пипер, кимион (по желание) на вкус
  • 1 ч.л къри
  • сол на вкус
  • 2-3 с.л олио 
  • 1-2 бр. лимони



Начин на приготвяне: 


Приготвя се марината от червения пипер, бирата, меда, черния пипер и кимион, кърито и сол.Разбърква се с бъркалка и се добавя олиото и сокът от единия лимон. Отново се разбърква добре, след което крилцата се накисват в тази смес и се оставят да  престоят така поне час. След това се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, като върху всяко крилце може да се сложи по желание още малко разтопен мед и резенче лимон. Добър апетит!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...