RSS

вторник, 13 октомври 2015 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз в бял сос



Необходими продукти :




  • 1 кг червени чушки
  • 500г кайма ( телешка)
  • 1 глава лук
  • 150 г ориз
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 1-2 картофа ( за запушване на чушките)
  • кимион и черен пипер на вкус
  • 1ч.л червен пипер
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 7 с.л. брашно
  • 3 бр. жълтъци
  • щипка чубрица
  • 2-3 стъка пресен магданоз
  • сол на вкус
  • 200 г кисело мляко
  • олио за запръжка




Начин на приготвяне :


Лукът се запържва в олиото, след което се добавят настърганият морков, наситненият домат и каймата. След като се запържат добре се добавят оризът и подправките: чубрицата, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Добавя се около 500 мл вода, за да може оризът да понабъбне. След като водата от сместа се редуцира и оризът вече е полусварен, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят чушките. За да запушим чушките използваме кръгчета нарязан картоф. След като приключим с


всички чушки, намазняваме подходяща тава, нареждаме ги в нея и добавяме вода, да ги покрие поне до половината. Печем в предварително загрята фурна. След като водата от чушките заври я преливаме в друг съд и оставяме чушките да се пекат още малко до кафеникава коричка. Отделно разбиваме 3 жълтъка, добавяме прясното и киселото мляко. В малка тенджерка слагаме олио и след като се сгорещи  запържваме брашното. След това изсипваме бульона от чушките, разбъркваме докато се сгъсти леко и добавяме на тънка струйка сместа от жълтъците и млякото. Продължаваме да бъркаме докато сосът се сгъсти изцяло, след което го поръсваме с нарязан магданоз и подправяме на вкус. При сервиране чушките се поднасят поляти със соса.

сряда, 7 октомври 2015 г.

Пене Ригате със сос " Болонезе"




Необходими продукти :



  • 350г паста " Penne Rigate" 
  • 1 глава лук
  • 500г кайма
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2-3 по-меки домата
  • 4-5 с.л доматено пюре
  • 2-3 листа пресен босилек
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • щипка риган
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • олио за запръжка




Начин на приготвяне:



Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!

вторник, 6 октомври 2015 г.

Медени крилца с лимони

Необходими продукти : 





  • 1кг  пилешки крилца
  • 2 с.л разтопен мед
  • 50 мл бира 
  • 1 с.л червен пипер
  • черен пипер, кимион (по желание) на вкус
  • 1 ч.л къри
  • сол на вкус
  • 2-3 с.л олио 
  • 1-2 бр. лимони



Начин на приготвяне: 


Приготвя се марината от червения пипер, бирата, меда, черния пипер и кимион, кърито и сол.Разбърква се с бъркалка и се добавя олиото и сокът от единия лимон. Отново се разбърква добре, след което крилцата се накисват в тази смес и се оставят да  престоят така поне час. След това се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, като върху всяко крилце може да се сложи по желание още малко разтопен мед и резенче лимон. Добър апетит!

сряда, 30 септември 2015 г.

Лютеничката на баба - спомен от детските години в началото на 90-те

Необходими продукти:



  • 5 с.л.захар
  • 3 с.л.сол
  • 600 мл олио
  • 3 кг патладжани
  • 3-4 кг доматено пюре
  • 4 настъргани моркова
  • 3-4 настъргани картофа
  • 10кг червени чушки



Начин на приготвяне:



Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с капак, за да изстинат. Така задушените чушки се белят по-лесно, а изпичането на огнище им придава приятен опушен аромат. Патладжаните също се пекат и задушават по същия начин. При липса на огнище, зеленчуците се пекат във фурна, като се обръщат периодично. Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро. Едросмлените зеленчуци се смесват с предварително приготвеното доматено пюре. Добавя се олио, в което се запържват настърганите морков и картоф, добавят се зеленчуците и се варят на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар, и се опитва. По желание се добавя магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 минути.

вторник, 29 септември 2015 г.

Зеленчукова супичка с печурки



Необходими продукти :








  • 1 главa лук
  • 1 морков
  • 1 по-мек домат
  • 250 г гъби печурки
  • 2 картофа
  • шепа фиде
  • 2 кубчета гъбен бульон
  • 2-3 стръка копър и магданоз
  • сол, черен пипер на вкус
  • 1 бр. яйце
  • 1 с.л кисело мляко
  • 1 с.л брашно
  • 2-3 с.л олио
  • сок от лимон
  • оцет



Начин на приготвяне:



Слагат се около 2-3 литра вода да заврят, като се добавят кубчетата бульон. През това време се нарязва на ситно лукът, морковът и домата - на кубчета. Добавят се  нарязаните гъби и нарязаните на малки кубчета картофи. Прибавят се черният пипер, сол на вкус (ако е необходимо) и олиото. Когато картофът и морковът омекнат, се добавя и фидето. Оставя се да поври 30-35 минути. След това се изчаква да поизстине малко и се приготвя топла застройка от разбито с оцет и лимонов сок яйце, киселото мляко и брашното, като разреждаме по малко със супата. Поръсва се със скълцания пресен магданоз и копър. Сервира се топла, гарнирана с люти чушки.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...