RSS

понеделник, 24 август 2015 г.

Пълнени бомбички с лук

Необходими продукти : 

  • 2-3 големи глави лук 
  • 500г овкусена кайма
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 1 морков 
  • 100г гъби, нарязани на ситно
  • 50г топено сирене
  • 100г пилешко филе, нарязано на жулиени
  • 2-3с.л олио
  • 1 кисела краставичка 
  • сол на вкус
  • 200г бекон, нарязан на фино
  • 150г настърган кашкавал 
  • 30мл бира

Начин на приготвяне: 




Фурната се загравя на 200 градуса. Лукът се обелва, измива и нарязва на две, като за целта ни трябват по-големите части. Средата се нарязва на ситно и се запържва в олиото, добавя се настърганият морков, гъбите, пилешкото филе. Разбърква се. След това се прибавя топеното сирене, скълцаният магданоз и киселата краставичка. Подправя се със сол на вкус. Разбърква се и се оставя за 4-5 мин на слаб огън. Оставя се да се охлади. От каймата се оформят топки, които се разстилат. Слага се от готовата плънка и се завиват. Дооформят се, след което се "обличат" от двата края с изрязаните половини лук. Завиват се с бекон от всички страни и се подреждат в подмазнена тава ( йенски съд с капак ).Налива се бирата и 1/2 ч.ч вода. Пекат се във фурната около 40 минути, покрити с капак, след което капакът се маха, поръсва се обилно с кашкавал и се доопича още 10-на минути. Бон апети! 




сряда, 19 август 2015 г.

Фусилони Болонезе

Необходими продукти : 

  • 300г фусилони или фусили
  • 1 глава лук
  • 500г кайма
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2-3 по-меки домата
  • 4-5 с.л доматено пюре
  • 2-3 листа пресен босилек
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • щипка риган
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • олио за запръжка


Начин на приготвяне:

Пастата се сварява в подсолена вода. Прецежда се и се залива със студена вода. Оставя се встрани. Лукът се нарязва на ситно и се запържва. След това се добавя каймата, накъсана на парченца. Раздробява се с помощта на телена бъркалка. Към сместа се добавят настърганият морков, нарязаната на ситно червена чушка и наситнените домати. Разбърква се. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се около 15-20 минути да къкри на слаб огън, като се разбърква периодично. Сварената паста се отцежда от водата втори път и се добавя към соса, а може да се сервира и отделно - първо паста, гарнирана със сос отгоре. Добър апетит!

петък, 14 август 2015 г.

Бяло калцоне с чушки, царевица и прошуто







Необходими продукти :


за тестото: 

  • 500г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 50 мл светла бира
  • 1с.л заквасена сметана
  • 1ч.ч зехтин



за плънката :


  • 100г чеснова майонеза
  • 80г топено сирене
  • 1 прясна червена чушка
  • 100г прошуто ( колбас по избор, а може и пилешко филе)
  • риган и босилек на вкус
  • 100г настърган кашкавал
  • 50г сладка царевица 
  • масло за намазване



Начин на приготвяне: 


Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода. Към нея се прибавят захарта, солта, зехтинът, бирата и сметаната. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. От него излизат общо 3 пици. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Блатът се намазва добре от всички страни с чесновата майонеза. Поръсва се с риган и босилек на вкус. След това се добавя нарязаното на парченца топено сирене, скълцаната на ситно червена чушка, прошутото (или друг колбас, а може и пилешко филе). Поръсва се с царевичка и настърган предварително кашкавал. Завива се на две, като краищата на пицата се "запечатват". Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. След изваждането от фурната, калцонето се намазва с масълце или се напръсква със студена вода и се покрива.

четвъртък, 13 август 2015 г.

Пица Асорти с хрупкаво тесто



Необходими продукти :


  • за тестото: 500г брашно
  • 1/2 кубче мая
  • щипка сол
  • щипка кафява захар
  • 50 мл светла бира
  • 1с.л заквасена сметана
  • 1ч.ч зехтин
















за плънка на пицата:


  • доматено пюре
  • риган, босилек, чубрица - на вкус
  • 60 гр сладка царевица
  • обезкостени зелени маслини
  • 100 гр пресни нарязани печурки
  • 1 прясна червена чушка
  • 100г прошуто
  • 100 гр луканков салам
  • 3-4 нарязани чери доматчета
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 150гр настърган кашкавал




Начин на приготвяне:



Брашното се пресява в купа. Маята се разтваря в 1ч.ч. топла вода. Към нея се прибавят захарта, солта, зехтинът, бирата и сметаната. Разбърква се. Тази смес се изсипва в брашното и се омесва, след което тестото се доомесва върху набрашнена плоскост. Оставя се да втаса. След втасването, тестото се нарязва на части, според вашите желания за големина и дебелина на блата. Разточва се с помощта на малко брашно, след което се слага в подходяща тава - върху хартия за печене. Започваме аранжирането на пицата :) Към доматеното пюре се добавят ригана, босилека, чубрицата. Разточеният блат се намазва с тази смес, след което се нареждат и останалите неща - царевицата, луканковият салам, прошутото, нарязаните обезкостени маслинки, нарязаните печурки, чушката, чери доматките и кашкавалът. Поръсваме със скълцан пресен магданоз. Пицата печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Добър апетит !! :)

сряда, 12 август 2015 г.

Пълнени гнезденца от кайма



Необходими продукти :







  • 1кг свинска кайма
  • 1 глава лук
  • 200г скълцани пресни печурки
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 300г свинско месо, нарязано на много ситно
  • 2-3 кисели краставички
  • 60г топено сирене
  • 7-8 замразени картофени ноазети
  • сол, черен пипер и кимион на вкус
  • 150г настърган кашкавал
  • 7-8 парченца прошуто
  • 1 кенче от бира или безалкохолно



Начин на приготвяне:



Каймата се разделя на 5-6 равни топки. С помощта на кенчето, се притиска върху всяка от тях, така че каймата да обвие плътно кутийката. Изкарва се леко и се дооформя с ръце. Получените гнезденца подреждаме в подмазнена тавичка. Във всяко слагаме парченце топено сирене и нарязани на ситно кисели краставички. Плънката може да е по избор. Моята е следната: лукът се нарязва на ситно и запържва в малко мазнина. Към него се добавят скълцаните гъби и пресен магданоз. Разбърква се добре и се прибавят скълцаното на много ситно свинско месо и ноазетите. Подправя се на вкус със сол, черен пипер и кимион. Оставя се за 5-10 мин на слаб огън. След като сместа изстине, гнездата от кайма се пълнят с плънката. Запечатват се с парченца прошуто и се поръсват с кашкавал. Изпичат се на предварително загрята фурна на 180 градуса за час. Добър апетит! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...