RSS

вторник, 30 юни 2015 г.

Домашни дюнери - döner casero



Необходими продукти :


  • 1/2 пакетче мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л захар
  • 200 мл вода
  • брашно
  • 400 г телешко (свинско, пилешко) месо
  • 1 домат
  • 2-3 кисели краставички
  • пържени картофки
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 с.л майонеза, може и млечна
  • 1 с.л картофено пюре
  • 10 г (пакетче) чесън на прах
  • 1 ч.л кимион
  • 2 с.л пържен лук

Начин на приготвяне :



Месото се накълцва на ситно. Пече се с малко мазнина на фурна или плоска скара. Желателно е да се разбърква от време на време. Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, маята и водата. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Разточват се на много тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпечени се покриват, за да омекнат. Във всяка питка се слага сос, предварително направен така : смесва се майонезата,киселото мляко, картофеното пюре,добавя се кимионът и чесънът.Разбърква се добре с телена бъркалка. След това се добавя месото, пържените картофи, пържения лук, нарязаните доматки, краставичките, нарязани на ситно. Дюнерът се завива, така че долната страна на питката да се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива точно както палачинките. По желание може да се добави прясно накълцано зеле или скълцана марулка.

неделя, 28 юни 2015 г.

Салата "Бургос" - Ensalada "Burgos"

Изключително вкусна, много лесна и бърза салатка с испанско свежо сирене "Burgos"


Необходими продукти: 



  • 1-2 домата
  • 2-3 стръка магданоз
  • 1 кофичка сирене - Бургос ( кръгла )
  • сол на вкус
  • зехтин
  • маслини 
  • колбас ( по желание ) 


Начин на приготвяне :


Доматите се измиват, подсушават се и се нарязват на филийки. Върху всеки резен домат се слага нарязано парченце прясно сирене, отново доматче, колбас ( по избор ), доматче, сирене и в същия ред, като завършваме с резен домат. Подправя се на вкус със сол и със зехтин. Поръсва се със скълцан пресен магданоз. Декорира се с маслинките.

понеделник, 22 юни 2015 г.

Кошничка от кашкавал

След като направих снимките на още топлите вити банички, ги върнах отново в покритата тава, заедно с розичката от кашкавал... След някъде 30 минути отидох да си взема една баничка :) иииии розичката се бе стопила в идеално кръгла формичка... реших да й предам малко нов външен вид :) разточих кашкавала върху фолио и го обърнах върху намаслена чашка. Постоя така 10 минути в хладилника, след което го отлепих, обърнах и напълних с останало ризото от снощи и.... ето го резултата :) 
   




Хрупкави мини вити банички

Необходими продукти : 



  • 500г брашно 
  • 200 мл вода
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л сол
  • 1/2 ч.л захар
  • 1 с.л олио
  • 1 с.л оцет 
  • около 150г сирене
  • 120г разтопено масло 



Начин на приготвяне :



Яйцата се разбиват добре, заедно със солта, захарта, олиото и оцета. Смесват се с водата и се
 разбърква. Сместа се добавя към брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да отпочине за 20-на минути. След което, тестото се нарязва на 6 равни топки, които се накисват в разтопеното масло и се разточват на много фино. Настъргва се сирене и се навива на руло, което свиваме във формата на охлюв. По същия начин се процедира и с останалите топки тесто. Нареждат се в добре намаслена тавичка, като отгоре се намазват обилно с масло или олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса - около 20 минути, след което фурната се засилва на 200 градуса - още 5-10 минути, до добиване на златиста коричка. След като се извадят от фурната, се напръскват със студена вода и тавата се завива с влажна кърпа. Поднасят се топлички с кисело мляко, боза или айран - който с каквото пожелае. Бон апети !




събота, 20 юни 2015 г.

Испански кюфтенца със зеленчукова салса

Необходими продукти : 







  • 1 глава лук 
  • 2 моркова
  • 2-3 по-меки домата
  • 2 червени чушки 
  • 1 зелена чушка
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 3-4 картофа
  • 500г овкусена кайма
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 1 с.л червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 50 мл бяло вино
  • 100г обезкостени черни маслини
  • 60 г масло
  • 1-2 стръка пресен розмарин



Начин на приготвяне:



Лукът се нарязва на ситно и се запържва, заедно с настърганите моркови в малко масло. Разбърква се, след което се добавят нарязаните на ситно зеленчуци - тиквичката, патладжанът, скилидките чесън - необелени и чушките. Разбърква се, подправя се с червен пипер, сол и черен пипер на вкус, след което се прибавят и обелените и нарязани на ситно доматки. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към сместа, заедно с маслините. Прибавя се бялото вино, след което сместа се оставя да се задуши за 10-та минути на слаб огън. Отделно в друг по-дълбок съд се разтапя масло, в което се запържват картофите - нарязани на кубчета. Прецеждаме ги и ги добавяме към зеленчуковата смес. Разбърква се. В същото масло се запържват и кюфтенцата, които сме оформили предварително - с големина колкото орех. И тях добавяме към сместа. Разбърква се добре и се пресипва в йенски или глинен съд. Добавят се стръкчетата пресен розмарин и ястието се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса - за час. Добър апетит ! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...