RSS

четвъртък, 7 май 2015 г.

Tortilla de verduras - Тортия със зеленчуци


Необходими продукти :


  • 1 кг картофи
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • щипка чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г зеленчуков микс - грах, моркови, царевица, праз и др.
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • олио и масло 

Начин на приготвяне :



Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на филийки със средна дебелина. Пържат се в силно сгорещена мазнина докато омекнат леко. Отцеждат се от мазнината и се оставят настрана да се охладят малко. След като се охладят се намачкват, но не на пюре. Разбиват се яйцата, посолява се на вкус, добавя се черен пипер, наситненият лук. Разбърква се, след което се прибавят и картофите, магданозът и зеленчуците. Всичката смес се разбърква много добре. Изпича се в дълбок тиган, по възможност с незалепващо покритие, като при обръщането на тортията се използва голяма чиния, такава, че да покрие тигана, за да се обърне лесно. След като се изпече се намазва с масло и се поднася.

неделя, 3 май 2015 г.

Свежа салата с макарони и крутони

Необходими продукти : 



  • 1бр. салата "Айсберг"
  • 1 домат
  • 1 краставица
  • 1 главичка червен лук 
  • 100г пуешка шунка
  • 100г сварени макарони 
  • 60г сладка царевица
  • сол, зехтин и лимонов сок на вкус
  • 60г крутони


Начин на приготвяне:


Айсбергът се накъсва в подходяща купа. Смесва се с нарязаните домат и краставичка. Подправя се със сол, зехтин и лимонов сок. Разбърква се, след което към тях се добавят царевицата, нарязаните на ситно шунка и лук. Отново се разбърква. Накрая се прибавят сварените предварително макарони и препечените крутони. По желание може да се овкуси допълнително със зехтин, сол или лимонов сок, а може да се подправи и с йогурт дресинг или чеснов сос. 

четвъртък, 30 април 2015 г.

Панирани кашкавалчета с бира

Необходими продукти : 



  • 500 г кашкавал
  • 4 бр. яйца
  • 4-5 с.л. брашно
  • 250 мл бира
  • черен пипер
  • сол


Начин на приготвяне:


Разбиват се жълтъците и брашното много добре добавя се и бирата, към тях разбитите на сняг белтъци слага се черен пипер и сол. Реже се кашкавала на малки квадрати и се потапя в тази смес, пържи се във врящо олио.

понеделник, 27 април 2015 г.

Картофена запеканка с наденица и гъби

Необходими продукти : 



  • 3 глави лук 
  • 1 кг картофи
  • 2-3 парченца наденица ( карначе )
  • 250г печурки 
  • 2-3 стръка копър
  • 2-3 скилидки чесън
  • мазнина за запръжка
  • сол, черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:


Лукът се обелва, измива и нарязва на полумесеци. Запържва се в сгорещена мазнина, след което се намалява на средна температура и се оставя да се задуши, заедно с предварително нарязаните печурки. Подправя се на вкус с подправките, след което се добавя нарязаната на парченца наденица и се разбърква. Изсипва се в подходяща тава. Отделно се добавя още малко мазнина, в която се запържват нарязаните на средни по големина кубчета картофи. Разбърква се периодично. Добавят се скълцаните копър и скилидки чесън, след което се прибавят към зеленчуците и наденицата. Разбърква се и се запича в предварително загрята фурна, на 200 градуса, около 40 минути.

вторник, 21 април 2015 г.

Провансалска салата - Ensalada provenzal

Необходими продукти:




  • 5 бр. домати
  • 2 бр. чушки
  • 1 бр. краставица
  • 150 г зелен боб
  • 1 бр. малка маруля
  • 100 г дребни черни маслини
  • 2 глави червен лук
  • 3 бр. яйца
  • 12 бр. филенца от аншоа
  • 125 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • сока на един лимон
  • 1 с.л. оцет
  • черен пипер, сол



Начин на приготвяне:


Яйцата се варят 10 минути и след като изстинат се нарязват на четвъртинки. Единият домат се обелва и пюрира. Скилидките чесън се пресоват с малко сол и към тях се прибавя постепенно зехтинът. Бърка се докато стане хомогенна смес. Към нея се прибавя лимоновият сок, оцетът, пюрираният домат и черен пипер. Разбива се на хайвер. Останалите домати се нарязват на шайби, а чушките на ивици. Марулята се измива и подсушава и се накъсва на парчета. Краставицата се обелва и нарязва на шайби. Лукът се нарязва на кръгчета. Зеленият боб се сварява в подсолена вода и се охлажда със студена вода. Доматите, чушките, краставиците, зеленият боб, зелената салата, маслините, филетата от аншоа и яйцата се смесват в купа. Поливат се със соса и внимателно се разбъркват. Салатата се гарнира с кръгчетата лук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...