skip to main |
skip to sidebar
Необходими продукти :
- 250 г чаени бисквити
- 90 г краве масло
- кората на 1 портокал
- 100 г овесени ядки
- 1 ампула натурална есенция - ром
- 150 г фурми
- 1 банан
Начин на приготвяне :
Бисквитите се смилат с блендер или се начукват в хаванче на ситно. Към тях се добавят овесените ядки и настърганите портокалови корички. Разбърква се добре. Фурмите се изчистват от костилките, нарязват се на по-ситно и поставят в блендер, заедно с банана и есенцията. Разбива се до хомогенност. Получената смес се добавя към бисквитите. Разбърква се, след което се разтапя маслото и се добавя към бисквитената смес. Изсипва се върху парче алуминиево фолио. Размесва се с ръце, като се оформя във формата на салам.Завива се на стегнато руло и се оставя на хладно поне за час.
Необходими продукти :
- 500г свинско вратно месо
- 2 глави лук
- 200г зеленчуков микс "Мексико" - грах, моркови и царевица
- 150г гъби печурки
- 1-2 червени чушки ( по желание)
- 2-3 с.л брашно
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- мазнина за пържене
- 2-3с.л доматено пюре
- щипка захар
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 2 скилидки чесън
- 50мл бяло вино
- 150мл вода
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета. Подправя се със сол, черен пипер и кимион на вкус. След това се овалва в брашно и се изпържва до полу готовност. Разпределя се равномерно в подходяща тавичка. В същата мазнина се запържват нарязаните на полумесец глави лук, нарязаните гъби, чушката и зеленчуците. Разбърква се добре, добавят се доматеното пюре,щипката захар,виното и водата. Оставя се така за около 10 минути на минимална температура, като се разбърква от време на време. Непосредствено преди свалянето от котлона, се добавят скълцаните скилидки чесън и пресен магданоз. Разбърква се, след което месото се залива с готовата зеленчукова салца. Запича се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 35-40 минути.
Необходими продукти :
- сок от 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л кисело мляко
- 1 с.л майонеза
- стрък пресен магданоз
- 2-3 стръка пресен копър
- 1 ч.л хималайска смляна сол
- 1/2 ч.л едрозърнеста горчица
- 1/2 ч.л кетчуп
- 1/2 ч.л къри на прах
Начин на приготвяне :
Смесваме всички изброени продукти в блендер и разбиваме до получаването на гъста хомогенна смес. За ръчна направа на соса : Смесват се киселото мляко с майонезата, разбърква се добре, добавят се лимоновият сок, кетчупът, кърито, горчицата, солта, скълцаните пресни подправки и скилидката чесън. Разбърква се продължително до получаването на гъста хомогенна смес. Подходящ за подправянето на различни салати - iceberg, зелена салата, мексиканска салата и др. , както и за пилешко месо, картофи и други печива.
Необходими продукти :
- 2 картофа
- 1 морков
- сол на вкус
- 200г гъби печурки
- 1 глава лук
- 30г масло
- черен пипер на вкус
- 250г заквасена сметана
- 2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне :
Картофите и морковът се настъргват и сваряват. Лукът се нарязва на ситно и се запържва с маслото. Добавят се и нарязаните печурки. Оставят се да се позапържат за около 4-5 минутки, като се разбърква от време на време, след което се добавя заквасената сметана. След още 2-3 минути се сваля от котлона. Сварените вече зеленчуци се отцеждат от половината вода, пасират се, подправят се с подправките според вкуса ви и се смесват с гъбената смес. Разбърква се добре до хомогенност. Ако желаете може да върнете сместа на котлона за около още 3-4 минутки. Супичката се сервира гореща, поръсена със скълцан пресен магданоз. По желание може да се добави шепа крутони.
Необходими продукти :
- 1 кг пилешко месо за готвене или нарязани пилешки бутчета
- 2 стръка праз
- мазнина за пържене
- 1 морков
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 2 с.л доматено пюре
- 300г сварен нахут или от консерва
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 100мл бира
Начин на приготвяне :
Празът се измива, почиства и нарязва на шайби. Запържва се в сгорещената мазнина. След това се прибавят пилешкото месо, нарязаният на кубчета морков и подправките. Разбърква се добре и се оставя така за около 5-10 минути на слаб огън. След това към месото се добавят нахутът, доматеното пюре и бирата. Разбърква се и се оставя да къкри около 30 минути на тих огън. Преди сервиране се поднася със скълцания пресен магданоз.