RSS

събота, 10 май 2014 г.

Made in Bulgaria - Мусака

Необходими продукти


  • 500 г кайма
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 1-2 бр. домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • За заливката:
  • 2 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • щипка сода за хляб
  • магданоз



Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в 3-4 с.л. олио. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане на зрънца. Овкусява се с подправките, добавят се настърганите домати и се оставя да поври 5-6 минути. 
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета. Слагат се в намазана с мазнина тава, отгоре се слага каймата, разбърква се добре и се налива топла вода, да покрие продуктите. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути. 
Яйцата се разбиват с брашното, прибавя се киселото мляко, щипка сода за хляб и ситно нарязания магданоз. Залива се мусаката и се връща във фурната за 10-15 минути, докато се запече. Поднася се с кисело мляко.

сряда, 7 май 2014 г.

Шафранови картофки с мащерка


Необходими продукти : 


  • 1кг пресни картофи
  • 60г краве масло
  • шафран - на върха на ножа
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 стрък копър
  • 1 с.л бяло вино
  • 2-3 стръкчета прясна мащерка


Начин на приготвяне: 

Картофките се остъргват от люспите и се измиват. Запържват се в маслото, след което се добавят нарязаните копър, чесън и лук. Разбърква се и се оставя да се позапържат около 5-6 минути на слаб огън. След това се добавят сол и черен пипер на вкус, шафранът и наситнената мащерка, отново се разбърква, добавя се бялото вино и се оставя на тих огън, под капак, като от време на време се разбъркват.



неделя, 4 май 2014 г.

Меденки с шипков мармалад

Необходими продукти : 


  • 2 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ч.ч брашно

Начин на приготвяне : 

Захарта се разбива с яйцата. Прибавят се останалите продукти и с намаслени ръце се измесва тесто. Оформят се топчета с големината на голям орех и се нареждат на разстояние в намаслена тава. Пекат се в умерена фурна. По желание може да се слепят със шипков мармалад или други сладко, както и да се декорират с шоколад.

четвъртък, 1 май 2014 г.

Пълнозърнести бисквитки

Необходими продукти : 


  •  200 г краве масло 
  •  1 ч.ч. захар 
  • 1 яйце
  •  1 ч.ч. брашно 
  •  150г мюсли 
  • 1/2 ч.ч смлени ядки или семена


Начин на приготвяне : 

Маслото се разтапя, добавя се захарта и яйцето. Сместа се разбива продължително, докато се получи хубав крем. Добавете и разбъркайте с брашното, мюслите и смлените ядки. Получава се лепкава смес, която трябва да оставите в хладилник за 30 минути. С набрашнени ръце оформяйте топчета с големината на орех и ги подреждайте с хартия за печене на разстояние едно от друго.Бисквитите се пекат в предварително загряна на 150-180 градуса до готовност.

Баничка с лапад и сирене

Необходими продукти :


  • 1 пакет кори за баница
  • около 200г сирене
  • 4-5 връзки лапад
  • 200г кисело мляко
  • 3 яйца
  • олио
  • 60мл бира
  • 2 с.л брашно


Начин на приготвяне : 

Намазнява се подходяща тава. Покрива се с 2-3 кори. Лападът се попарва, нарязва и запържва в малко мазнина. Половината от него се разпределя равномерно върху наредените кори. Покрива се с ред кори, върху които се натрошава сиренето. Редува се така докато свършат корите, като между тях се наръсва олио. Баницата се нарязва преди да бъде изпечена и се залива със заливката : яйцата се разбиват с киселото мляко, добавя се бирата и брашното, като се разбърква до получаването на хомогенна смес. Пече се в предварително загрята фурна около 30 минути. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...