RSS

неделя, 20 април 2014 г.

Великденски козунак със стафиди

Необходими продукти : 



  • 5 бр. яйца
  • 250 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 кубче мая
  • 40г масло и 40г олио
  • 2 ванилии
  • настъргана кора от портокал
  • 1 кг брашно
  • 70 г стафиди
  • 1 бр. жълтък за намазване 

Начин на приготвяне :

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло и олиото. Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, коричките от портокал и брашното - да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.
След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка. Поставят се във намазнена форма и се оставят да втасат отново. Намазват се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсват със захар. Пекат се в умерена фурна.


вторник, 15 април 2014 г.

Великденско руло с виолетов крем и шоколад

 Необходими продукти : 

  • 4 яйца 
  • 1ч.ч захар 
  • 1ч.ч брашно
  •  5г бакпулвер
  •  2 ванилийки
  •  1 пакетче сметана на прах
  •  200мл студено прясно мляко 
  • 1 пакетче и половина бонбони "Теменужки" 
  • 150г течен шоколад
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и ванилиите. Добавя се брашното, смесено с бакпулвера и се разбърква добре. Получената смес се изсипва в правоъгълна тава, върху хартия за печене. Пече се около 30 минути на 180 градуса. Проверява се със суха клечка за зъби дали е готово. След изпичането се оставя да изстине. По желанието може да се сиропира. Прясното мляко се смесва със сметаната и се разбива с миксер около 3-4 минути. Бонбоните се счукват в хаванче или се смилат с блендер, след което се добавят към сметановия крем. Течният шоколад се загрява в микровълнова за около половин минута и с него се намазва блата. Намазва се и с част от готовия крем. Навива се на руло и се намазва с останалата част от виолетовия крем. По желание се декорира с тънка струйка шоколад. Добър апетит :)

неделя, 6 април 2014 г.

Торта с банани и горена захар

Необходими продукти : 

4 яйца
1 ч.ч захар
1ч.ч брашно
5г бакпулвер
2 ванилии
2 пакетчета сметана на прах "Карамел" - на Радиком
400мл студено прясно мляко
1ч.ч захарен сироп
1 банан, нарязан на колелца
1 ч.ч захар за карамелизиране




Начин на приготвяне:

Използвате хартия за печене, с която се покрива дъното на форма за торта. Разбиват се яйцата, заедно със захарта и ванилиите. Малко по малко се прибавя и брашното, смесено с бакпулвера. Разбърква се добре и се изсипва във формата. Пече се около 30 минути на 180 градуса. След изпичането се оставя да изтине и се нарязва на 2 части. По желание може блатовете да се сиропират.
Сметаната се смесва с 200 мл прясно мляко - (за едното пакетче сметана) Разбива се с миксер и с нея се намазва първият блат. Върху него се нареждат бананите, слага се вторият блат, намазва се също добре, като леко се приглажда. Декорира се с останалата сметана по желание и въображение. Отделно се карамелизира 1 ч.ч. Получената горена захар се изсипва върху хартия за печене и след 10 минути се начупва на малки парченца, които се слагат върху тортата.

неделя, 23 март 2014 г.

Mус с ягоди


Необходими продукти :


  • 1 купичка пресни ягоди около 300 г
  • 200 мл течна сметана за готвене (ако ползвате подсладена, не добавяйте захар)
  • 2-3 супени лъжици пудра захар 
  • 6 белтъка 
  • 2 прахчета ванилия
  • портокалова кора
  •  шоколад (по желание)


Начин на приготвяне :


Направете на пюре ягодите. Сложете ги в купа и добавете към тях захарта. Отделно разбийте сметаната до пухкавост, а в друга купа разбийте белтъците до побеляване. Добавете сметаната и ванилията при ягодите и разбъркайте внимателно.
 След това, отново бъркайки леко, сложете и белтъците. Разпределете муса в купички, украсете с няколко парченца ягода, а за допълнителна свежест може да настържете и малко портокалова кора и шоколад. Поставете в хладилник, за да се охлади за около 30 минути.

понеделник, 3 март 2014 г.

Мъфини с конфитюр от праскови


Необходими продукти :


  • 6 яйца
  • 240 мл. Олио
  • 400 гр. Захар
  • 360 гр. Кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 ампула ванилия
  • 500 гр. брашно
  • 1 бурканче сладко /при мен праскови/

Начин на приготвяне : 



Разбиваме яйцата със захарта,прибавяме олиото,киселото мляко,ванилията,пресятото брашно смесено с бакпулвера и разбъркваме добре до получаването на  гладко кексово тесто.Поставяме книжните кошнички в тава за мъфини  и сипваме от сместа с помощта на лъжица, като пълним 2/3 от кошничката слагаме и 1 ч.л. сладко в средата и печем на 180 градуса. Декорираме по въображение.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...