RSS

неделя, 23 март 2014 г.

Mус с ягоди


Необходими продукти :


  • 1 купичка пресни ягоди около 300 г
  • 200 мл течна сметана за готвене (ако ползвате подсладена, не добавяйте захар)
  • 2-3 супени лъжици пудра захар 
  • 6 белтъка 
  • 2 прахчета ванилия
  • портокалова кора
  •  шоколад (по желание)


Начин на приготвяне :


Направете на пюре ягодите. Сложете ги в купа и добавете към тях захарта. Отделно разбийте сметаната до пухкавост, а в друга купа разбийте белтъците до побеляване. Добавете сметаната и ванилията при ягодите и разбъркайте внимателно.
 След това, отново бъркайки леко, сложете и белтъците. Разпределете муса в купички, украсете с няколко парченца ягода, а за допълнителна свежест може да настържете и малко портокалова кора и шоколад. Поставете в хладилник, за да се охлади за около 30 минути.

понеделник, 3 март 2014 г.

Мъфини с конфитюр от праскови


Необходими продукти :


  • 6 яйца
  • 240 мл. Олио
  • 400 гр. Захар
  • 360 гр. Кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 ампула ванилия
  • 500 гр. брашно
  • 1 бурканче сладко /при мен праскови/

Начин на приготвяне : 



Разбиваме яйцата със захарта,прибавяме олиото,киселото мляко,ванилията,пресятото брашно смесено с бакпулвера и разбъркваме добре до получаването на  гладко кексово тесто.Поставяме книжните кошнички в тава за мъфини  и сипваме от сместа с помощта на лъжица, като пълним 2/3 от кошничката слагаме и 1 ч.л. сладко в средата и печем на 180 градуса. Декорираме по въображение.


петък, 28 февруари 2014 г.

Яйчено руло с кайма


Необходими продукти


За блата:

  • 5 бр. яйца
  • 250 г майонеза
  • 350 кашкавал
  • За плънката:
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 1 бр. яйце
  • сол
  • кимион
  • черен пипер

Начин на приготвяне : 


Настърганият кашкавал смесваме с майонезата и яйцата. Изсипваме сместа върху хартия за печене в тавичка. Печем на 200 С за 20 минути, след което оставяме блата да изстине. Смесваме каймата с лука и подправките, разстиламе върху блата, завиваме на руло и печем до готовност.

Торта Наполеон






Необходими продукти:

  •  1кг бутер тесто
  •  1 л прясно мляко 
  • 3бр яйца 
  •  1.ч.ч.захар 
  • 125 гр масло
  •  2 пак ванилия
  •  7 с.л. брашно 


Начин на приготвяне : 

Бутер тестото трябва да е размразено. Разточва се само в една посока и се разрязва на 4 еднакви правоъгълника, надупчват се с вилица и се пекат върху хартия за печене. Като изстинат с голям остър нож се разрязват по дебелината - т.е. да се получат 2 по-тънки блата.Приготвя се крем. 700 мл от прясното мляко и захарта завират, през това време се разбиват яйцата с брашното и останалото мляко и на тънка струйка се прибавят към останалото мляко, но на слаб огън да не залепне и да не стане на топки. Крема трябва бавно да се сгъстява, когато е готов се добавя кравето масло и ванилиите. В подходящ съд се поставя един блат, отгоре хубаво крем и така до изчерпване на количеството (един блат се оставя за натрошване), като накрая цялата торта се намазва с крем, а последният блат се натрошава на ситно и с него се облепва цялата торта. След като изстине се поставя в хладилник за 12 часа. По желание между блатовете може да се сложат и плодове от сладко - череши, смокини, сливи или каквото харесвате.



неделя, 16 февруари 2014 г.

Кюфтета с бял сос

Необходими продукти  : 


  • 300г кайма 
  • 200г кисело мляко
  • 200мл прясно мляко
  • 2 моркова
  • 2-3 стръка магданоз
  • 2с.л брашно
  • олио за запръжка
  • сол и черен пипер на вкус
  • вода

Начин на приготвяне : 

В тенджера се слага около 2 литра вода да заври.Към нея се добавят оформените от каймата кюфтенца, нарязаните на ситно ренде моркови, сол и черен пипер на вкус. Отделно в друг съд се смесват киселото и прясното мляко. След като кюфтетата се сварят, се изваждат от водата, в която са вряли и тя се добавят към млечната смес. В подходяща тенджера се прави запръжка на брашното, след което сместа се изсипва към него на тънка струйка. Бърка се постоянно и енергично. Към вече посгъстения сос се добавят и кюфтенцата. Ястието се поръсва със скълцан пресен магданоз.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...