RSS

вторник, 31 декември 2013 г.

Шоколадов крем "Оле" с банани


Необходими продукти : 


  • 300мл студено прясно мляко 
  • 2 банана
  • пакетче крем на dr. Outker "Оле"

Начин на приготвяне :

Сухата смес се изсипва при прясното мляко, разбива се с миксер в продължение на 3 минути. Бананите се нарязват на колелца и се слагат на дъното на подходящи чашки - чашки за мелба. Кремът се изсипва върху тях, отгоре се нареждат няколко бананчета.

Домашна баклава

Необходими продукти : 


  • 500 г готови кори
  • 150 г масло
  • 300 г смлени орехи
  • сокът от 1 портокал и настърганата му кора
  • 500 г захар
  • 350 мл вода
  • 10г канела
  • смлян карамфил

Начин на приготвяне: 






Корите се разделят на две равни части. Върху всяка част, без да се разделят корите, се ръсят орехи и подправки на вкус.Разрязва се на ромбове. Залива се с разтопеното масло. Пече се до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп, който се приготвя по следния начин :  захарта, водата и портокаловият сок, заедно с коричките се смесват, кипват и варят 30 минути. Баклавата се залива, стои така около 1 час, след което се изважда едно парче от тавата, сиропът, който не е попил се излива внимателно и се вари още 5 минути. Баклавата се сиропира отново. Поднася се на следващия ден.

Коледен венец - свещник

Необходими продукти : 

  • 1 кг картофи
  • черен пипер и сол на вкус
  •  60 гр масло, лимонов сок
  •  2 връзки пресен копър
  •  1 връзка пресен лук
  •  200 гр бадеми
  •  продукти за декорация по избор - репички, чери домати, магданоз, моркови и др.
  •  1 свещ

Начин на приготвяне : 

 Картофите се сваряват, овкусяват се с подправките и с помощта на маслото се правят на пюре. Част от пюрето се слага в подходяща по-голяма чиния и се оформя във формата на венец. Декорира се с пресния копър, като клонките се нареждат върху него и отстрани, така че да се се покрие от всички страни. По средата се прави вдлъбнатина, в която се слага свещта, но след като пюрето поизстине малко. Покрива се със скълцания зелен лук. От останалото картофено пюре се оформят шишарки, които се декорират с помощта на бадемите, като се нареждат с широката част в картофеното пюре. Останалата декорация е плод на вашето въображение :).

неделя, 22 декември 2013 г.

Коледни меденки

Необходими продукти :

  • 2 бр.яйца
  • 1 ч.ч.захар
  • 1 ч.ч.олио
  • 6 с.л.мед
  • 2 с.л.канела на прах
  • 10г бакпулвер
  • 1/2ч.л смлян карамфил
  • Джинджифил и индийско орехче – на върха на ножа

Начин на приготвяне :

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес, добавят се олиото и медът и се разбива отново. Към брашното се прибавят бакпулверът,канелата (като може да сложите по-малко, според вкуса)карамфилът, джинджифилът и индийското орехче. Постепенно се добавят към яйчената смес. Когато сместа натежи, се изсипва върху набрашнена повърхност и се омесва на ръка. Разточва се кора с дебелина 0,7 см и се нарязват с формички по избор.Нареждат се в покрита с хартия за печене тава, леко разделени едно от друго и се пекат 7 мин. в предварително загрята фурна на 170 градуса.По желание могат да се слепят със сладко – мармалад или конфитюр.

За глазурата използвах парено захарно  тесто, за приготвянето му са необходими:

  • 150 мл. вода
  • 70 гр. масло
  • 150 гр. брашно
  • 500 гр. пудра захар
  • + още пудра захар (ако е нужна) за доизмесване

 Начин на приготвяне:




Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото. Когато се стопи се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашното на веднъж. Бърка се енергично с дървена лъжица (или нешо друго) докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на кухненският плот и се оставя да се охлади.Следва замесването на тестото с пудрата захар. Меси се докато поеме всичката пудра захар. След това се разточва с помощта на малко пудра захар, може да се оцвети с хранителни бои, изрязват се формички и се правят декорации по избор.

петък, 20 декември 2013 г.

Картофени крокети - Kroketten



Необходими продукти

  • 1 кг картофи
  • 300г сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 стръка копър
  • 1 глава настърган лук
  • стръкче магданоз
  • 4 яйца 
  • 100г галета

Начин на приготвяне : 

Картофите се сваряват и пюрират. Смесват се със сиренето, лука, скълцаните копър и магданоз и подправките, разбърква се и се пюрира отново до получаването на еднородно тесто. Оформят се крокетите, след което се потапят в разбитите яйца, галета, отново в яйцата и пак в галетата. Пържат се в добре сгорещена мазнина или във фритюрник.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...