RSS

неделя, 21 февруари 2016 г.

Дулсе де лече - Dulce de leche

Необходими продукти : 


  • 1 литър прясно мляко 
  • 200 г захар + 10 г ванилова захар
  • 1 ч.л морска сол 
  • 1/2 ч.л сода 
  • 2 ч,л вода 








Начин на приготвяне: 

Трябва ви дълбока тенджера преди всичко. Прясното мляко се излива в нея и се смесва със захарта, ваниловата захар и солта. Слага се на силен огън. Разбърква се докато захарта се стопи и млякото заври. След като заври се маха от котлона и се прибавя смесената с водата сода. Затова използваме дълбока тенджера, защото от содата млякото шупва и утроява обема си. Връщаме на котлона, но го намаляваме на средна степен. Оставяме да ври така за около час, като на всеки 10-15 минути го разбъркваме. Ще видите, млякото видимо започва да се редуцира и да променя цвета си. След като това се случи трябва да намалим мощността на котлона на минимум и да оставим сгъстената течност още 20-30 минути да ври. Разбъркваме го на всеки 2-3 минутки и когато придобие консистенцията на течен мед се сваля от котлона. Оставя се да изстине малко на стайна температура, след което се изсипва в бурканче и се съхранява на хладно. Може да се използва веднага след като се охлади. Ако се съхранява в хладилник, трайността му е около месец. 

Рецептата е адаптирана от тук 



0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...